Jadual Gaji Baru SSM 2012 | Kiraan Kenaikan Gaji Kakitangan Awam 2012 (SSBPA-SSM) | defarhano.com
D7

Isnin, 10 Oktober 2011

Jadual Gaji Baru SSM 2012 | Kiraan Kenaikan Gaji Kakitangan Awam 2012 (SSBPA-SSM)

View & Download



Isu Terkini | Berita Terbaru
April ~ Dapat info gaji dah update kat website JPA - www.jpa.gov.my (",) selamat mengira membaca pekeliling gaji SSM dan menikmati gaji baru!~... di link JPA

View|Download Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2012

Dapat update terkini yang ramai masih menerima gaji SSM pada bulan Mac 2012. Mungkin gaji bulan April 2012 baru kakitangan kerajaan dapat gaji baru SSM 2012 yang ditambah dengan peratus kenaikan, termasuk tunggakan gaji tiga bulan... harap bersabar...
Berita Terkini Gaji Skim SBPA 2012 yang diumum 8 Mac 2012 SBPA telah Dimansuhkan oleh Kerajaan dan Kembali kepada SSM yang ditambah baik.
"Dengan keputusan ini, Skim Saraan Malaysia (SSM) dikembalikan dengan penambahbaikan," katanya.
Berhubung pelarasan gaji pula, keputusan yang dibuat seperti berikut:
Kenaikan 13 peratus bagi kumpulan pengurusan, profesional dan pelaksana dari gred 1 hingga 54.
Contoh Kiraan Pelarasan Gaji 13% dan Jadual Gaji Baru SSM 2012
1. Gaji Pokok x 13% = Dapat Jumlah Kenaikan 13%
Jumlah Kenaikan 13% tambah Gaji Pokok = Gaji Baru SSM 2012
(Bergantung kepada Jadual Gaji Minimum - Maksimum | Sifir Gaji SSSM 2012 yang bakal dikeluarkan oleh JPA)
2. Gaji Baru SSM 2012 + Bulan Kenaikkan Gaji Tahunan (KGT) = Jumlah Gaji Baru 2012
Untuk mengetahui Jadual Gaji SSM 2012 yang baru sila ke link berikut :-
1. Jadual Tangga Gaji SSM 2012
2. Maklumat Lanjut dan Video Pengumuman DS Najib sila baca disini...
3. Iklan dari HitzSupaHiro: Move aside KatyPerry, Bruno Mars, One Direction coz #hitzSupaHiro is here!
3. Iklan dari Agent 7.7: Stand the chance to win a Samsung Galaxy Tab 7.7.
__________________________________________________________________

Berita Semasa Sebelum SBPA dibatalkan
Maklumat Baru SBPA
Kadar Kenaikan Gaji Baru SBPA 2012 Tuntutan CUEPACS
Update Sifir Gaji SBPA: Tangga Gaji SBPA 2012 untuk Gred Penjawat Awam sila ke link ini
UPDATE 9/1202011 : Kiraan Kenaikan Gaji Dalam Sistem SBPA Boleh rujuk pada Image dibawah.
Kiraan mudah bagi jadual baru Kenaikan Gaji 7% hingga 13% Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SSBPA) yang bakal digunapakai 2012 nanti ialah :
Kenaikan Gaji jadual Sistem Saraan Baru 2012 versi Aku
Gred 1- Kenaikan Gaji 13%
Gred 11 - Kenaikan Gaji 12%
Gred 17 - Kenaikan Gaji 11%
Gred 27 - Kenaikan Gaji 10%
Gred 41 - Kenaikan Gaji 9%
Gred x - Kenaikan Gaji 8% (mungkin Gred 51)
Gred x - Kenaikan Gaji 7% (mungkin Gred Khas)

*** Sila Baca Sehingga Habis Untuk Sebarang Pendapat. Ini kerana Sifir Gaji Kakitangan Awam belum lagi keluar.(",)

FOKUS KEEMPAT: MEMPERKEJAP PERKHIDMATAN AWAM
Keempat: Kenaikan Gaji Tahunan tidak pernah disemak sejak 1991. Mulai tahun 2012, Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara 80 hingga 320 ringgit mengikut gred. Di samping itu, bagi penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.

Dan Kenaikan Anjakan Gaji Tahunan dari RM80 - RM320 versi Aku
Gred 1 - Kenaikan Gaji RM80 + Gaji Pokok Semasa
Gred 11 - Kenaikan Gaji RM120 + Gaji Pokok Semasa
Gred 17 - Kenaikan Gaji RM160 + Gaji Pokok Semasa
Gred 27 - Kenaikan Gaji RM200 + Gaji Pokok Semasa
Gred 41 - Kenaikan Gaji RM240 + Gaji Pokok Semasa
Gred x - Kenaikan Gaji RM280 + Gaji Pokok Semasa(Mungkin 51)
Gred x - Kenaikan Gaji RM320 + Gaji Pokok Semasa(Mungkin Gred Khas)

* Ini adalah kiraan mudah aku dan kawan-kawan. Senang Cerita kalau kakitangan awam tu berada dalam Gred 22, 32 atau 44 iaitu Kanan...mereka akan merasa Kenaikan anjakan gaji Tahunan hampir 2 kali ganda dari Gred 17, 27, dan 41.

* Jangan marah kalau jangkaan ini salah, tapi aku rasa ianya hampir  betul...kerana Pekeliling Jadual Gaji Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SSBPA) 2012 akan aku upload kat sini nanti bila telah diumumkan kelak.

* Dan terbaru selepas lunch, ada pula pengiraan jadual gaji baru Kenaikan tahunan menerusi Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam pada kadar berikut:

Kenaikan gaji Tahunan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)
Gred 1-16 : RM80
Gred 17-26 : RM120
Gred 27-40 : RM160
Gred 41-48 : RM220
Gred 52-54 : RM260
Jusa A,B,C : Rm320

Yang ini nampak macam logik lagi lah kan...tapi sumber tidak dapat dipastikan...
apa-apa pun Jusa A,B,C tak mungkin kenaikan gaji tahunan dia RM320 sahaja...sebab sekarang pun lebih dari itu...tapi kalau kenaikan tahunan gaji sekarang ditambah lagi Rm320...memang aku percaya...

FOKUS KEEMPAT: MEMPERKEJAP PERKHIDMATAN AWAM
Kedua: 
Menambah baik struktur gaji penjawat awam melalui pembentukan gaji sebaris dengan mewujudkan lebih banyak mata gaji supaya penjawat awam terus mendapat kenaikan tahunan bagi tempoh yang lebih lama. Dengan itu, gaji maksimum bagi sesuatu gred adalah lebih tinggi daripada sekarang. Contohnya, jika di bawah SSM, bagi seorang guru pada gred DG48, gaji maksimum adalah 6,325 ringgit dan 39 sen, kelak, di bawah SBPA, gaji maksimum beliau akan meningkat 37.7 peratus kepada 8,710 ringgit. Bagi guru bukan siswazah pula, jika di bawah SSM kini, yang berada pada gred DG34, gaji maksimum adalah 3,860 ringgit dan 52 sen, kelak nanti, di bawah SBPA ia akan meningkat 39 peratus kepada 5,370 ringgit;


* Ada pulak yang kata gaji naik 37.7%...sedangkan apa yang aku faham...itu hanyalah kenaikan gaji maksimum kakitangan awam dipanjangkan dan dinaikkan sahaja dengan adanya Sistem baru SSBPA yang menggunakan sistem gaji sebaris, maknanya takde P2 dan P3 lah agaknya...hanya P1 tetapi mungkin pergerakan gaji meningkat dengan anugerah melintang(seperti sblm ini) untuk ke tangga (cth:T12-T15)....Gaji starting atau gaji semasa tak berubah pun(berubah pun 7-13%)...sebab yang bawah RM3000 kan dapat bantuan RM500...kalau gaji naik 37.7%, bapak kayanya negara kita dan kita pun kaya raya....yehaaaaaaa....ntahlah...(",)
*** Jangan percaya pada khabar angin ini, kerana kelak anda yang kecewa jika apa yang ditarget tidak menjadi kenyataan... anggaplah hanya sekadar suka-duka sahaja... PEACE. No War! Tunggu Pekeliling Rasmi berkenaan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SSBPA) keluar dari JPA. Baru boleh anda percaya 100%.
Aku akan upload file tersebut disini.


15 NOVEMBER 2011
Imbuhan Tahunan Dan Bayaran Khas Prestasi Kali Kedua Tahun 2011
"Imbuhan Tahunan dan Bayaran Khas Prestasi ini dibayar berdasarkan gaji
bulan Disember 2011 atau gaji akhir yang diterima pada tahun 2011. Imbuhan
Tahunan dan Bayaran Khas Prestasi akan dibayar bersekali dengan gaji bulan
Disember 2011."

Pekeliling Bonus Gaji Kali Kedua 2011

18 NOVEMBER 2011
Pemakluman Awal Penempatan Dan Hebahan Serentak Pekeliling SBPA Di Portal/Laman Web JPA, MAMPU Dan Semua Kementerian
Sukacita dimaklumkan bahawa Pekeliling Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan ditempatkan dan dihebahkan secara serentak menerusi portal/laman web Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), MAMPU dan semua kementerian apabila tiba masanya nanti.

Semua penjawat awam adalah dinasihatkan untuk mengutamakan capaian terus ke portal/laman web kementerian masing-masing bagi memastikan proses hebahan Pekeliling SBPA ini berjalan dengan lebih lancar dan berkesan. Sumber -
Laman Web JPA

Pekeliling Baru : Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) telah dikeluarkan. Sila layari untuk maklumat lanjut.

Gred N5-1 (SSM - N11) 850 - 2390 kgt 80
Gred N4-1 (SSM - N17) 955 - 2780 kgt 95
Gred N4-3 (SSM - N22) 1920-3530 kgt 115
Gred N3-1 (SSM - N27) 1410-4185 kgt 145
Gred N3-4 (SSM - N36) 3035-5555 kgt 180

Maklumat untuk skim J :-

Permintaan rakan-rakan skim J memang diberi perhatian. Skim Perkhimatan Juruteknik, Juruteknik Lanskap, Juruteknik Perancang Bandar & Wilayah, Juruteknik Ukur, Pembantu Pemeriksa Kilang & Jentera dengan kelayakan masuk Sijil Politeknik (setaraf STPM) tertakluk kepada memenuhi syarat kelayakan masuk ditetapkan atau cukup tempoh perkhidmatan dinaikkan ke gred SBPA JA3-1 Gaji RM1410-RM4185 KGT RM145/150. Semoga rakan-rakan berkelulusan politeknik akan berkhimat dengan lebih gigih melebihi ekspektasi. - Sumber Facebook Abu Bakar Haji Abdullah, KPPA
Share and Get Money


Sifir Gaji Kakitangan Sokongan dalam sistem SSBPA,Pekeliling Gaji 2012, Bayaran bonus tahun 2011, Pelarasan Gaji Baru Kakitangan Kerajaan, Pekeliling Gaji Penjawat Awam, Kenaikan Gaji 2012, Pekeliling JPA Bonus, Pekeliling Bonus 2011, Pekeliling Terkini JPA 2011, Kiraan Gaji Baru, Mata & Tangga Gaji Kakitangan Awam 2012, Pekeliling Gaji 2012, Pergerakan Gaji 2012, Gred Gaji Kerajaan 2012, Jadual Skim Gaji Kerajaan 2012, Pekeliling Gaji Baru 2012, Pekeliling SSBPA
Like this article? TQ

By DefarhanoVII a.k.a BoyPJ with 27 comments comments
Kritikan Rakan Facebook
27 Kritikan Rakan Blogger

27 comments:

@uknoGred x, bukan merujuk kepada Gred X Maritim...tetapi untuk jawatan Professional 51 dan ke atas serta Jusa

@uknomaaf, sy bermaksud tulisan saya merujuk kepada gred tertentu... ;-)

tak sabar nak baca pekeliling..lepas nie bz la dkna kat opis :D

jusar pun dapat kenaikkan jugak? gaji dah berlambak pun nak naik gak, pelik tu, orang bagi sampai gread 48 dah ler

@top 5 anything JUSA dapat juga, tapi tak serentak dengan Kakitangan Awam yang lain... macam pelarasan tahun sebelum ni.... cer tanya kawan2 pendapat diorang...

@Adylia Qarissa hehe...nak baca pekeliling? a ah...tunggu la keluar...lambat lagi... ;-)

nak tanya...saya baru ja dapat keja gomen nie..dpt pos diploma...sbnrnya saya ada degree..ada yg kata ley minta revise tangga gaji..tp prosedur tak tahu nak buat mcm mana..ley tlong tak??

@daia@dai@dayah owh...macam tue, setahu saya jika dapat kerja diploma, walaupun ada degree , masih lagi tetap tangga gaji diploma juga.... sebab tugas yang awak buat semuanya tugas2 kelayakan diploma...(",) kalau untuk kepastian, telefon JPA terus......ok

sy dah banyak search ttg pandangan dalam mana2 blog berkaitan. Cuma ada satu blog saja yg saya suka ramalannya mengenai kenaikan gaji tahunan tersebut. Sebab kiraan yg dilakukan adalah berdasarkan kata2 PM masa bentang belanjawan. Sebab PM bagi contoh bagi gred DG48 dan DG32. PM umumkan contoh berapakan peratus anjakan gaji maksimum bagi kedua2 gred tersebut. Berdasarkan contoh yang diberikan kita boleh mengira kenaikan gaji tahunan bgi kedua2 gred tersebut dengan menggunakan janjang aritmetik (ni kalau penah belajar add maths mesti boleh kira). cuba baca dari blog berikut : http://amanarab.blogspot.com/

saya dah sign ke 2 opsyen tu..dan dapat tgk tanggagaji baru dg41 & 44..best gak!!Alhamdulillah kalau pjg umoq-pencen 60 thn-ada baki lagi 9 thn..dpt lah pencen rm3500.oo per mnth..blh la tu..amin

kita tunggu dan lihat perkembangan seterusnya. Kakitangan Awam sepatutnya terhutang budi kepada kerajaan. Hidup satu Malaysia. Rakyat didahulukan.

kan semua dapat kenaikan. nape mesti ada macam sifat tak puas hati plak kalau jusa tu pun naik. kalau gred 1-54 naik tentu gred tinggi cam JUSA pun naik gak. tak kira gaji banyak ke ape. semua merasa kan.cuma disini persen kenaikan. kalau yang gaji banyak tu kecil kan lah persen tu dan yang gaji kecil kena bagi persen yang lebih sikit. baru imbang. semua orang tk kira tak berduit ke banyak duit memang nak pakai duit.walau duit bukan segala tapi duit itu penting dalam kehidupan seharian kita. lagi satu cara kita sendiri berbelanja ukur baju di badan sendiri la. kena bijak berbelanja. kena pk kemampuan serta, keperluan,bukat setakat keinginan sahaja. kalau naik gaji pun tapi cara berbelanja kalah orang kaya tak ada makna juga. kalau compare dengan indonesia staf goverment kat negara kita ni agak tinggi lah juga gajinya walau kerja kadangkala tu tak setimpal langsung kalau nak dipadankan dengan gaji yang diterima setiap bulan. tak pe bos tk tau. kalau tau pun buat tak tau. tapi kat akhirat nanti semua akan diperhitungkan. itu yang tak lalu. saya mengingatkan diri saya juga. ambil gaji kerja kena buat. kan kerja itu juga satu ibadah.kena amanaha dengan masa dah tanggugnajwab. satu lagi kena selalu bersyukur kepada Allah dan juga berterima kasih pada pihak yang memberi.

kalau tak silap saya setiap staf yang diterima bekerja dalam sektor kerajaan dibayar gaji mengikut iklan jawatan yang ditawarkan. kalau diiklan tu tawaran level SPM maka bayaran gajinya ditahap SPM la tak kira orang tu ada master sekali pun. tetapi kalau sebelum join govt dia pernah bekerja disebuat syarikat atau tempat lain yang ada relate dengan kerja yang dioffer, atau dulu dia kumpulan C kemudian dia dapat kerja baru kumpulan B tapi di skim yang lain boleh buat rayuan penetapan gaji awal yang lebih baik.kalau silap maafkan saya.

sekurang2nye kita bersyukur ade gak kenaikan gaji baru...bersyukur lh bnyk2...semoga ade lg kenaikan di tahun yg akan datang....amin....

gaji naik ambil alhamdullilah........ undi lain cerita .

Kalau yg gred bwh jer nak naik 13%, gred ats naik sikit ja...mana boleh cm tu... Mknanya, pas ni tak pyh belajar tinggi2 sbb boleh naik byk... Kenaikan 13% tu kire ok la untuk yg gred tinggi gak... Padanla, diaorg pun Susah pyh byk untuk duduk dlm gred tinggi tu skrg.. Asyik Susah pyh belajar....

Salam to all,kita harus berterima kasih dan bersyukur di atas segala yang kita nikmati.Jagalah nikmat-nikmat yang diberikan.Jangan asyik meminta yang lebih.

kalau pasal naik gaji kita kira siang dan malam tapi kalau buat kerja Tuhan saja yang tahu . Kaki ponteng pun turut sibuk. tak malu betul

adik ipar saya kerja kat UM..kontrak. tp,semi gomen..naik gaji ker?

angkatan tentera punye masuk dalam gred apa yek

tak apa,naik gaji 13% tahun ini.pakatan menang naik lagi he..he.he..untung kita

sikit jela yang naik..aku keja company naik 50%

Syukurlah semua kakitangan awam naik gaji bermakna adalah penambahan. Alhamdunillah........

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ADS FROM SPONSOR

TINGGALKAN LINK ANDA

    • Popular
    • Archives
    • Categories