Dari Putrajaya ke Terengganu Part 2... | defarhano.com
D7

Rabu, 20 April 2011

Dari Putrajaya ke Terengganu Part 2...


Nasi kerabu RM2 ;-)
 Setelah malamnya frust DVII tak keluar menonton Astro, terpaksalah layan tidur dan awal lagi sudah bangun jam 6.30 pagi. DVII diminta pergi membeli breakfast seperti yang telah dibincangkan malam tadi, iaitu Nasi Dagang, Nasi Kerabu...tapi disebabkan masing-masing belum bergerak pergi ke kedai untuk membeli sarapan, Ayah DVII sudah membawa sarapan pagi iaitu Nasi Kerabu dan Nasi Lemak...murah harganya dalam RM1 untuk Nasi Lemak dan RM2 untuk Nasi Kerabu...

Nasi Lemak RM1
Murah bukan?...agak-agak kt KL boleh dapat lagi tak nasi lemak RM1 siap dengan telur rebus, timun dan ikan bilis dengan sepeket sambal tumis...sedap²...nyum3x...
Ayah dan Mak angkat DVII, DVII yang buat air teh o pagi tu tau...HuHuHu...maklom ler...'Tuan Umah' untuk hari tue...

WTN dan WRK sebelum berangkat pulang meninggalkan banglo indah di Kg. Rawai...HuHu...

Bergambar kenangan dengan 'ayah', siap dapat buah tangan lagi iaitu kain pelikat, seperti biasa kalau pergi umah 'ayah' memang dapat kain pelikat...Terima Kasih ;-)
DVII dan keluarga bergambar kenangan sebelum bertolak ke Bandar Kuala Terengganu untuk sesi shoping-shoping dan membeli serta belah di Pasar Payang...HeHeHe...takde 'tour guide' tau nak pergi ke sana, ikut signboard sahaja...


Terdapat singboard yang memudahkan DVII untuk bersiar @ merayau di sekitar Bandar KT, DVII ikut sign Pusat Bandar sahaja, senang...dan dah sampai di bandar, adalah nampak signboard Pasar Kedai Payang, ikut sahaja gerenti sampai!... sebelum tue, lalu depan Batu Bersurat...tak terfikir pulak nak berhenti ambil gambar depan Batu bersurat tue, sebab tengah cari jalan ke Pasar Payang...
Sampai sahaja di pasar payang, terpaksalah cari kawasan parkir kereta, nasib ada dilorong² sebelah pasar payang, terpaksalah buat bayaran RM1.20 sebab dah bajet nak jalan untuk tempoh 2 jam. 50sen untuk 50minit ok!...Hari Ahad terengganu kan kerja, jadi kenalah bayar...HuHuHu...kang dapat surat saman pulak!.

 Yang ini pula tempat Mek(mak chinta) dan Mak DVII bershopping kan diri, banyak juga kain batik yang dibeli, bermacam jenis ada, DVII tak tahu la pula...ada yang 2 lapis, 3 lapis...dah macam kek lapis pulak...HiHiHi...kalau yang RM20 punya lagi cantik lah....

Inilah kedai kitorang shopping banyak jugak kain disini, kain sutera paling rendah RM75-RM90...paling mahal, memang mahal lah...HeHeHe..biasalah...kena pandai minta kurang...kalau boleh, bawa kawan yang pekat cakap loghat Terengganu, mesti dapat murah punya... Kedai Haji Awang Sri Batik, PP21, Pasar Kedai Payang, Mengeluar dan Menjual Batik, Sutera, Songket Terengganu, DLL...(dah tolong promote ni, len kali dapat murah tak???...bukan die tau pun...:P~)
Selepas penat berjalan² dan perut terasa lapar, DVII singgah di Medan Selera di atas bangunan Pasar Payang tue, alah, dekat-dekat area jual kain batik tu lah...memang ada tempat makan, port biasa DVII makan kalau pergi sini di gerai no. 25...;-) dapat pekena nasi dagang lagi, tapi sayang...tak check dulu...nasi dagang tu, campur pulot kot...tak gunakan beras yang bewarna ungu tue...huhu....cer tengok kitorang makan...HeHeHe..memasing dah lapar la tue....

Yang ini pula dekat bahagian bawah kedai pasar payang, tempat banyak keropok lekor serta kuih muih terengganu banyak dijual, DVII dah jemu nak beli keropok lekor dan keropok sira, sebab dah biasa makan...HeHeHe...jadi DVII beli kueh bepang, sebab MyLove kirim...dan kuih kaler pink...kuih ape tue..? ler rupanya kuih Seman...atau Kuih Sarang Burung namanya....betul la kot...Gambar satu lagi, TELUR PENYU..  macam mana telur penyu boleh jual secara terbuka...sedangkan kata pelihara lah haiwan atau ternakan yang semakin pupus...HuHuHu..tak percaya? pergi baca pamplet dari Galeri Rantau Abang...;-)

Yang ini DVII di lorong Kenangan Payang Kg. Cina, lihat pintu gerbang di bawah, kan dah macam kat negeri Cina...HeHeHe...dimana di lorong utama inilah kami parkir kereta, dan kalau tak silap, berhadapan kereta kami ada kedai pakistan kot, harga batik disitu boleh tahan juga...survey dulu yer...

Yang ini pula setelah membeli dan belah di pasar payang, pusing2 bandar untuk pulang singgah di depan Istana Maziah ni untuk sesi penggambaran...HeHeHe...banyak betul Istana kat bandar KT ini ya...ada satu lagi Istana tak sempat nak berhenti...;-) 


Yang ini pula di Hentian Bas Bandar, kelihatan BAS yang diubah suai untuk pusing² bandar dengan konsep tradisional... cantek kan...tapi DVII tak naik pon.....

Terengganu Bandaraya Pesisir Air...Betul ker?...Betul lah...DVII lalu tepi pantai jer nak ke KT..HeHehE..yang ini bergambar kenangan bersama Batu Bersurat, tangkap gambar dari jauh jer...sebab jalan macam sesak...susah nak melintas...;-)

Dalam pukul 12 tengah hari berada di pesisiran Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu, tapi disini DVII tak melepak lama-lama disebabkan cuaca yang panas terik dan tiada wakaf untuk berehat...tapi ramai jer kereta parking di tepi tue...tengok A&W ingat Pantai Batu Burok ok, kelihatan juga Kompleks Akuatik Kuala Negeri Terengganu....;-) Dalam 10 minit perjalanan diteruskan...

akan bersambung di Part 3...HeHeHe....
Like this article? TQ

By DefarhanoVII a.k.a BoyPJ with 10 comments comments
Kritikan Rakan Facebook
10 Kritikan Rakan Blogger

10 comments:

dah macam drama plak,ade part2 ek..hehehe.....dah lama xpg terengganu...last pg rasenye zaman sekolah kot...hahaa

huhuhu...yang part 3 yang plg x sbr nak baca...cepat2 update erk..

pasar payang..1 of famous place in tganu..n.h love nasi kerabu...feveret tu!!!

klau kat kl ni, nasi kerabu 5 hengget,,tapi tak cukup alat..kalau nk beli nasi kerabu, kena beli kat gerai org kelantan..baru sedap dan puas hati....

tapi lau buat sendiri, lagi puas hati...~~

@Qaseh chenta ~ dah macam drama ? ala...perli ek...hehe...;-) da lama x pergi ar kene pergi... ;-)

@chinta ~
part 3? ade apa dengan part 3 yerk...hehehe...macam ada apa dengan cinta plaks...huhuhu.....sabar erk..keadaan belom mengizinkan...

@NuRuL HoNeY ~

HeHe...sebab tu tempat tu MESTI pergi jugaks... huhu...

tul, kene beli kedai orang klantan baru sedap...nasi kerabu kelantan ker...

sebelum pergi ganu pon dah pekena nasi dagang kt tempat keje...hehe...


terror ek buat sendiri?

hahaha~~my mum lar yg selalu buat..kalau my mum buat, memang sedapa sangat..cukup alat..dengan sambal tumisnya, solok lada, ikan goreng celup tepung, yang penting ulamnya banyak!!!~~~

@NuRuL HoNeY ~
owh...ur mum buat, igt sendiri...HeHeHe..lada solok ek..sedap sangat tue.....nyum3x...nnt nak pekene nasi kerabu plak ar...;-)

@NuRuL HoNeY ~
owh...ur mum buat, igt sendiri...HeHeHe..lada solok ek..sedap sangat tue.....nyum3x...nnt nak pekene nasi kerabu plak ar...;-)

Serius rindu kat terengganu...Waaa... cepatlah cuti.. tengok gambar2 ni terimbau kenangan indah la...

Rugi tak ambik gambar kat batu bersurat tu... kitorang buat muka tak malu je ambik gambar kat tengah2 tu.. hahaha..

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ADS FROM SPONSOR

TINGGALKAN LINK ANDA

    • Popular
    • Archives
    • Categories